Een mediator werkt met partijen aan oplossingen, maar hoe verloopt dit precies in de praktijk?

Over Esta

Over mij

Pragmatisch, resultaatgericht en verbindend.

Eerst even voorstellen, mijn naam is Evelien Stiksma. Ik ben werkzaam in de HR en ben daarnaast werkzaam geweest als leraar binnen het voortgezet onderwijs. 

In mijn loopbaan heb ik vaak gezien dat conflicten juridisch worden opgelost, waarbij de uitkomst vaak voor geen van de partijen bevredigend is geweest. Soms is dit natuurlijk onvermijdelijk, maar in veel gevallen waren er win-win oplossingen mogelijk geweest als de partijen in gesprek waren gegaan. Ik merkte al gauw dat dit een frustrerend en terugkerend probleem was voor me. Toen tijdens een loopbaancoaching gesprek naar voren kwam dat mediation goed bij mij zou passen, besloot ik in 2021 de mediation opleiding bij Merlijn Groep te volgen en af te ronden.

Tijdens de mediation staat goed luisteren uiteraard op één. Daarnaast stel ik mij altijd neutraal op en geef ik alle partijen een gelijke hoeveelheid aandacht. Ik ben doortastend, bewaar het overzicht als geen ander en ga pragmatisch te werk. Ik richt mij hierbij op het nut en de bruikbaarheid van de informatie, waarmee we samen oplossingsgericht aan de slag gaan. 

Het proces

ESTA wil het proces niet ingewikkelder maken dan nodig

01

Intake

De klant neemt contact op met Esta Mediation. Esta Mediation benadert vervolgens beide partijen tijdens een gratis intakegesprek van 30 minuten.

02

Overeenkomst

Er wordt een overeenkomst opgesteld en deze zal vervolgens worden verzonden naar beide partijen. In de overeenkomst worden alle afspraken met betrekking tot het mediationproces vastgelegd.

03

Mediationsessies

De mediationsessies gaan vervolgens van start. Bij aanvang van de eerste sessie, krijgen beide partijen bij de start de kans om uitgebreid ieder hun verhaal te doen.

04

Oplossing

De meeste conflicten kunnen in drie tot vier bijeenkomsten worden opgelost. Als het conflict opgelost is, wordt de mediation afgerond door alle gemaakte afspraken op papier te zetten.

Wat ik doe

Tijdens de mediation

Goed luisteren staat uiteraard op één. Daarnaast stel ik mij altijd neutraal op en geef ik alle partijen een gelijke hoeveelheid aandacht. Daarnaast ben ik doortastend, bewaar ik het overzicht als geen ander en ga ik pragmatisch te werk. Ik richt mij hierbij op het nut en de bruikbaarheid van de informatie, waarmee we samen oplossingsgericht aan de slag gaan. 

Waarom Esta Mediation?

Een mediation is een procedure die een stuk sneller verloopt, met een duidelijk doel voor ogen. Zo is er vaak binnen een aantal weken een oplossing bereikt, waar alle partijen wat aan hebben. Verder zijn de kosten lager, advocaten zijn namelijk een stuk duurder dan een mediator! 

FAQ

Nee, maar een mediator kan een rechtszaak wel voorkomen.

Mediation kan bij allerlei verschillende conflicten toegepast worden. Voorwaarde is dat u bereid bent om met de andere partij over uw conflict te communiceren. 

In 75% van de gevallen, wordt een oplossing bereikt die voor alle deelnemers bevredigend is. 

Ja, dat is zeker mogelijk. Indien gewenst, kan ESTA Mediation de werkgever voor u benaderen. 

Bij een arbeidsconflict worden de kosten doorgaans door de werkgever betaald. Voor particulieren worden de kosten meestal door de partijen gedeeld. Bij particulieren kunnen de kosten soms ook door een rechtsbijstandverzekering worden gedekt. 

Een advocaat werkt voor één partij. Een mediator werkt voor beide partijen. Het doel van een mediator is om er samen, in harmonie, uit te komen. 

Stuur gerust een mailtje

Wilt u graag een afspraak inplannen, of heeft u simpelweg vragen over recruitment? Neem dan gerust contact met ons op, zodat wij al uw vragen kunnen beantwoorden